Hallott már a Bemer terápia szerepéről súlyos lokális csontbetegségek kezelésében?

2017.10.16.

Ki ne hallott volna csontnecrosisról, Sudeck atrophiáról, csontinfarctusról vagy akár osteochondritis dissecansról? De azt kevesen tudják, hogy ezen súlyos lokális csontbetegségek kialakulásában a csont mikrocirkulációjának zavara milyen jelentős szerepet játszik.


Eredetük ismeretlen, kórfolyamatukban a vérkeringési zavar mellett anyagcsere tényezők és - sok esetben - a vegetatív idegrendszer megbomlása (szimpatikus túlsúly) is szerepet játszik. A lényeg valamennyi esetben, az ízületi porc alatti csont károsodása, elhalása. Súlyos esetben a csontrészlet beroppan, az ízületi porc folytonossága megszakad, a felszín pogácsaszerűen lelapul és deformálódik, késői szövődményként ízületi kopás, arthrosis fejlődik ki. A folyamat kialakulását számos rizikófaktor segíti elő, ilyenek a steroid gyógyszerek, az alkohol, a nikotin, kemoterápiás szerek, postoperatív besugárzás, és háttér betegségek (pl. M. Crohn, Colitis ulcerosa, cukorbetegség, autoimmun és hematológiai betegségek). Vizsgálatkor az érintett ízület mozgása, mozgatása fájdalmas, beszűkült. Általában a teherviselő alsó végtagi ízületek érintettek, mint csípő esetén a combfej, térd esetén a combcsont „condylusa” és a sípcsont „platója”, boka esetén az ugrócsont, de előfordul a vállon a felkarcsont-fejben és a csuklók környéki kéztő csontocskákban is.

A diagnózist a képalkotó vizsgálatok segítségével állítjuk fel, döntő szerepe van a röntgen mellett a mágneses rezonancia (MR) vizsgálatnak. Jellemző az MR-rel megjeleníthető csontödéma, melynek hátterében szövettanilag sokszor nem is vizenyő, hanem csontelhalás, hegesedés, olykor vérzés, illetve csont újdonképződés található.  
A csontödéma lokalizációja, nagysága, elhatároltsága meghatározza a beteg fájdalmát, mozgáskorlátozottságát és azok súlyosságát, visszafordíthatóságát. Mai felosztás szerint megkülönböztetünk traumát, porcműtétet követően kialakult csontléziót. Gyakran társul ízületi kopáshoz, arthrosishoz.  A reverzibilis, átmeneti csontödéma kórképek közé tartozik a Sudeck szindróma, mely traumás sérülés vagy fájdalom után alakul ki. Az újabban felismert stress vagy „insufficiencia” törés irreverzibilis is lehet, ilyenkor valódi csontelhalás alakul ki.

   
Multiplex osteochondritis, kiterjedt csontvelő oedemával (térd MR képe, PD_FS, cor)  

 

A térd valódi csontelhalásai (osteonecrosis) régóta ismertek, kétféle formájuk sokszor nem különíthető el élesen. Az úgynevezett avascularis necrosis a 45 évnél fiatalabb férfiak betegsége, a csípőt, a vállat vagy a térdet érinti. Alapja a csont makro- vagy mikrokeringési zavara és általában szisztémás betegség (szisztémás lupus erythematosus), állapot (alkohol, nikotin abuzus), gyógyszerszedés (steroid) vagy daganat kezelése, besugárzása áll a háttérben, sokszor csontinfarktus is megfigyelhető.

Az úgynevezett spontán necrosis az 50 évnél idősebb nőkre jellemző, a térd, annak combcsonti belső része érintett. Legtöbbször egyoldali, hirtelen éjszaka fokozódó fájdalommal jár. Spontán alakul ki, nincs megelőző trauma, nem társul rizikófaktor. Felszínes fokális subchondralis lézió. Az ízporc alatti csont mikrocirkulációs zavara, ödemát, vénás pangást okoz, megnő a csonton belüli nyomás, szövetkárosodás, csontelhalás a következmény. Más esetben, túlsúlyos, osteoporotikus nőbeteg térdében a felszínes subchondralis lézió nem gyógyul, instabillá válik, a károsodott porcon keresztül a csontba ízületi folyadék jut, körülöleli és leválasztja a sérült csontdarabot, mely elhal (osteochondritis dissecans, magyarul porcleválás).   

A lokális csontbetegségek terápiája komplex. Az ortopédsebészet a korai próbálkozások (felfúrások, rotációs osteotomia, csontgraft) ellenére a súlyos, illetve késői stádium kezelése (artroplasztika, protézis) marad. A korai stádiumban konzervatív kezelést alkalmazunk, fontos a fájdalomcsillapítás, tehermentesítés és az állapotnak megfelelő gyógytorna, fizikoterápia. Az egészséges csontban hatalmas felületen állandóan zajlik a csontanyagcsere, melyhez elegendő vért, oxigént és táplálékot csak egy kiterjedt diffúz érhálózat tud biztosítani. Nem meglepő tehát, hogy fenti súlyos lokális csontbetegségek kezelésében a csontanyagcsere támogatása mellett a mikrocirkuláció javítása kulcsfontosságú. Béta-blokkoló, Detralex, pentoxifillin, olykor prostacyclin infúzió mellett a fizikai érterápia (BEMER, bio-elektro-mágneses-energia-reguláció) alkalmazása a kezelés szerves részét képezi.      


Bármilyen kérdése van a témában, keressen minket!