Könyvet írtam ... Az első PMR monográfia ...

2021.12.20.

Hosszú hallgatásomnak alibije van. Nem a Covid, nem is az oltások, hanem, az hogy úgy éreztem, nekem könyvet kell írnom. Az álom sikerrel járt...


Hosszú hallgatásomnak alibije van. Nem a Covid, nem is az oltások, hanem, az hogy úgy éreztem, nekem könyvet kell írnom. Az álom sikerrel járt, s a kézirat leadását követő 1 éves szerkesztői munka után „A polymyalgia rheumatica új szemlélete” november 8-án, a Magyar Tudomány Napján megjelent, prof. dr Poór Gyula Széchenyi-díjas akadémikus, a ORFI főigazgatója, munkahelyi „főnököm” ajánlásával.          

Mi is késztetett a könyv megírására?

Közel 30 éve gyakorlom reumatológusi hivatásomat. Kezdettől foglalkoztam az idősebb felnőttkor gyulladásos ízületi betegségeivel, tudományos értekezésemet is e témában írtam. Mindig is nagy érdeklődéssel fordultam a polymyalgia rheumatica felé, melynek heterogen megjelenése, egyéb gyulladásos megbetegedésekkel való átfedései őszinte csodálattal töltöttek el. Nagyszámú saját beteganyagon végzett klinikai és laboratóriumi vizsgálataim, illetve nemzetközi multicentrikus vizsgálatokban való részvételem során rengeteg tapasztalatot szereztem a betegség patomechanizmusától a lefolyáson át a terápiáig. Az amerikai és az európai reumatársaság Polymyalgia rheumatica munkacsoportjának tagjaként részt vettem a betegség új diagnosztikus, illetve terápiás protokolljának kidolgozásában is.

20-30 évvel ezelőtt a polymyalgiát az idős korosztály magas süllyedéssel járó, vállövet/medenceövet érintő izomlázszerű fájdalmával azonosítottuk, mely kis dózisú szteroidra jól reagált, általában gyógyult. Az elmúlt 20-30 év alatt a betegség megértése az immunológia, a képalkotó vizsgálatok és a terápiás lehetőségek robbanásszerű fejlődésével, a nemzetközi tudományos társaságok egységesítő - standardizáló törekvéseivel rengeteget haladt előre. Könyvemben, mely nemzetközileg is az első PMR monográfia, ezekről az új ismeretekről, a polymyalgia rheumatica új személetéről adok összefoglalót.

A Medicina könyvkiadó gondozásában megjelent igen szép kiadványt meleg szívvel ajánlom valamennyi orvos- és nem orvos kollegám kezébe, az elmélyült szaktudástól a mindennapi gyakorlatig bezárólag.

A könyv megrendelhető a kiadó oldalán, ide kattintva.