Ízületi gyógyszer gyógyítaná az életveszélyes COVID-19 tüdőgyulladást

2020.04.09.

Újabb gyógyszer kapcsán merült fel, hogy gyógyíthatja az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott súlyos akut légúti szindrómát (SARS). A tocilizumab (TCZ) nevű IL-6 receptor (IL-6R) blokkoló biológiai terápiát reumatoid artritisz (RA) kezelésében már több éve alkalmazzuk, s most úgy tűnik, hogy használatával a kritikus állapotban lévő COVID-19 betegek is gyógyíthatók.


Az olasz nápolyi székhelyű Kormányzati Kórház és Onkológiai Kutatóintézet - Kínával együttműködve - nyilvánosságra hozta a gyógyszer által elért első eredményeket, amelyek a TCZ sikerét igazolják a koronavírus okozta tüdőgyulladás gyógyításában. A RoActemrát gyártó svájci székhelyű óriás, a Roche Gyógyszergyár az Olasz Gyógyszerügynökség engedélyezését várja, hogy a tervezett klinikai vizsgálatokat mielőbb megkezdhessék. Az USA-ban a Roche leányvállalata, az Actemrát előállító Genentech kezdeményez széleskörű klinikai gyógyszervizsgálatot országszerte. Ha bebizonyosodik, hogy a TCZ valóban hatékony és biztonságos a COVID-19 betegekben, akkor egy-két hónapon belül kezelhető lesz a COVID tüdőgyulladás okozta súlyos légúti distressz (ARDS). A gyógyszergyárak felajánlása szerint, az Actemra/RoActemra-t - tekintettel az COVID-19 világjárvány jelentőségére - a vizsgálatokhoz ingyen biztosítják.

 

Az eddigi tapasztalatok szerint a koronavírus fertőzöttek 20 százaléka igényel kórházi ellátást, 5-15 százalékuk intenzív osztályos ellátást.

A COVID-19 betegek 1-5 százaléka az, akinél SARS/ARDS lép fel, a túléléshez nagyon komoly, légzést-keringést támogató gyógyszerelésre, oxigénre, lélegeztetőgépre, esetleg szívmotorra van szükség.    

A fertőzöttek száma világszerte rohamosan nő, az egészségügyi rendszerek kapacitása fogytán van. A helyzet egyre égetőbb, szükség lenne olyan szer alkalmazására, mely a COVID-19 SARS tüdőgyulladást gyógyítaná.

A koronavírus betegség 2019 (COVID-19) -t egy újonnan felfedezett koronavírus, a SARS-CoV-2 okozza. A COVID tünetek kezdetétől a legsúlyosabb szövődmény, a SARS/ARDS  kifejlődéséig nagyon rövid idő, átlag 7-9 nap telik el. A SARS-CoV-2 többgócú, intersticialis tüdőgyulladást okoz, mely rendszerint az egész tüdőt érinti és elpusztítja, súlyos légzőszervi nehézséget, végül kimerülést disztresst okoz, mely oxigénhiányhoz és így a keringés majd az idegrendszer működésének  összeomlásához vezet.

Ábra. A szürke részben sokasodó fehér foltok jelzik a gyulladásos folyadékot.

Esetleírás. Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság nemrég közzétette az egyik koronavírusos beteg tüdejéről készült CT-felvételeket. A 44 éves kínai férfi, aki egy vuhani halpiacra szállított árut, 2019 december 25-én került kórházba, miután 13 napja lázas volt és köhögött. Súlyos tüdőgyulladást és akut légúti distress szindrómát állapítottak meg nála, majd később a COVID-19 betegséghez kötötték az állapotát. A képeken az ő tüdejéről készült CT-felvételek láthatók egy hetes időtartamban, a férfi ugyanis hét nappal a kórházba kerülése után meghalt. 

 

A vírus indukálta „citokin vihar”

A SARS - CoV-2 elleni vakcina kifejlesztéséhez a legjobb esetben is 1,5 év szükséges, a megbetegedésnek hatásos megelőzése illetve terápiája ez ideig nem ismert.

A COVID-19 betegség súlyossága és kimenetele a szervezet immunválaszától függ. Az interleukin-6 (IL-6) és a gyulladásos kaszkád további molekulái az infekció elleni védekezés részei. Ha ez a védekezés túlzott, IL-6 túlprodukció következik be, akkor az akut súlyos szisztémás gyulladásos válaszhoz vezethet, amelyet „citokin viharnak” is nevezünk. A gyulladásos molekulák v. citokinek (IL-6, IL-12 és a tumor nekrózis faktor (TNF-α) ilyen túlzott felszabadulása játszik szerepet a SARS-CoV-2 tüdőgyulladás kialakulásában is. Fentiekből érthető, hogy a túlzott citokin felszabadulással járó tünetegyüttesekben (CRS) pl. a makrofág aktivációs szindrómában, hemofagocitás limfohisztiocitózisban, szepszishez  társultan illetve daganatok immunterápiáját követően is IL-6 elleni blokádot alkalmaznak. Kínai retrospektív tanulmány számol be arról, hogy COVID-19 SARS-ban szenvedő betegekben IL-6R gátló alkalmazásával Wuhanban jelentős eredményeket értek el. Feltehető tehát, hogy a SARS-CoV-2 tüdőgyulladás súlyos kimenetelében is a citokin vihar és annak főszereplője, az IL-6 kulcsszerepet játszik. Az IL-6 blokád tehát racionális terápiának tűnik a SARS kezelésére.

Jelenleg két, IL-6R elleni human monoklonális ellenanyag tartalmú készítmény van forgalomban, a tocilizumab (RoActemra, Roche - Actemra, Genentech) és a sarilumab (Kevzara, Sanofi). Az IL-6R  gátlókat ma már a mindennapos reumatológiai gyakorlatban alkalmazzuk, az amerikai (FDA) és az európai (EMA) gyógyszerügynökség az RA (2010), a gyermekkori idiopatiás artritisz (JIA), és egy éve az óriássejtes arteritisz (GCA) kezelésében is engedélyezte, polymyalgia rheumatica (PMR) kezelésében az utolsó megerősítő vizsgálatok vannak folyamatban. A TCZ jól tolerálható és biztonságos. Leggyakoribb mellékhatásai: felső légúti fertőzések, fejfájás, vérnyomás emelkedés, májenzimeltérés. Súlyos mellékhatások a súlyos fertőzések, a diverticulitis és szövődményei és a hiperszenzitivitási reakciók.

A RoActemrát Magyarországon is törzskönyvezték, külön tételes elszámolás alá tartozik, az RA és a GCA betegek részére az országos egészségbiztosítás (NEAK) 100%-os támogatást biztosít. RA kezelésében heti 1x 162mg sc. injekcióban vagy havonta 1x 8mg/ttkg iv. infúzióban azaz max. havonta 800mg dózisban alkalmazzuk.

A SARS-CoV-2 súlyos tüdőgyulladással társult citokin vihar esetén az alkalmazott dózis egyszeri 8mg/ttkg iv. infúzió, mely szükség esetén 12 óra múlva megismételhető. További információkért a Roche magyar képviseletéhez fordulhatnak az orvos kollegák. 

Reménykedünk!