Voltam a világhírű Mayo Klinikán - avagy a Mayo sikertörténete

2018.05.15.

Megadatott, hogy a világelső Mayo Klinikán vehettem részt a soron következő “Polymyalgia rheumatica" nemzetközi munkacsoport ülésen és az ehhez társuló "Nagyér Vasculitis" konferencián. A Mayo Klinikán eltöltött pár nap szakmai életem egyik legnagyobb élménye. A Mayo Klinika 150 éves sikertörténetét foglalom össze röviden.


Id. dr William Mayo 1846-ban vándorolt ki Angliából (Manchester mellől) az USA-ba, ahol először a Mississippi mentén lévő Le Sueur nevű városkában telepedett le. Az észak-dél háború akkoriban zajlott, mint sebész a sebesültek ellátásában részt vett aktívan.  Amikor a Mississippi mentén északabbra fekvő Rochesterben indiánlázadás tört ki, a kormány felkérte a hadsereg orvosának. A Mayo család tehát Rochesterbe költözött. Oda ahol ma az USA és a világ 1. számú magánkézben lévő egészségügyi intézménye, a Mayo Klinika komplexuma található.

A Mayo Klinika története tehát id. William Mayo magánpraxisával kezdődik (1864), de az igazi alapítók fiai, ifj. William és Charles, akik apjuk szellemiségének („A beteg érdeke mindenek felett”) megfelelően hamarosan beszálltak a gyógyító munkába és a Mayo praxis egyre bővült.
Orvosi tanulmányaikat az akkori híres egyetemeken végezték, majd Rochesterbe visszatérve, immáron dr Will és dr Charlie kiváló sebészorvosokká váltak. Apjuk halálát követően a két fivér („A testvérem és én” írta dr Charlie önéletrajzában) vitte tovább a családi praxist, melyhez később dr Will meghívására nagyszerű munkatárs, dr Henry Plummer csatlakozott („Életem legjobb választása volt” jegyezte fel dr Will). Dr Plummer nagyon sokban járult hozzá az eredendően családi vállalkozás prosperálásához. Mint belgyógyász, európai tanulmányait követően a pajzsmirigy betegségeket jóddal kezelte, így kevesebb műtéti beavatkozásra volt szükség. A 200 pajzsmirigy beteg adatait feldolgozva és eredményeiket leközölve a Mayo ismertsége-elismertsége tovább nőtt, a betegek már nemcsak Amerikából özönlöttek. A Mayo szellemisége: a multidiszciplinaritás és a csapatmunka egységes betegdokumentációval és a betegdokumentáció archiválásával bővült, megkezdődött a tudományos munka, a kutatás majd az oktatás. Már nemcsak betegek hanem egészségügyi szakemberek, orvosok is érkeztek a Mayora, Amerikából és külföldről egyaránt, tudásukat, gyakorlatukat fejleszteni. A Mayo siker folytatódott, olyannyira, h. dr Will feleségének köszönhetően, aki a családi tőkét kezelte, 1910-ben 10M dollár alaptőkével létrehozták a Mayo alapítványt, mely a mai Mayo Klinika alapjául szolgált. Nemcsak a Mayo fivérek személyes szakmai és társadalmi elismertsége, hanem a Mayon képzett valamennyi gyakorló és kutató orvos, szakember kvalitása, orvosi és emberi értékei tovább növelték a Mayo hírnevét.  
Dr Hench a máig egyetlen Nobel díjas reumatológus és kollegája, a biokémikus dr Kendall a kortizon feltalálói is a Mayo orvosai voltak. A Mayon történt az első amerikai szervtranszplantáció, az első csípőízületi endoprotézis műtét, de dr Plummer idejében itt alkalmaztak először röntgen gépet a betegellátásban.
Közben a Mayo tudományos folyóiratot indított útjára „Mayo Clinic Proceedings” címmel (az első szerkesztő szintén Mayo orvos, dr Wilson felesége volt). A régóta működő postgraduális képzés mellett megkezdődött a graduális orvosképzés, a Mayo Graduate School of Medicine ma évente 300 új tanulóval bővül. A nővéroktatást már a hősidőkben megszervezték dr Charlie felesége (a Mayo első szakképzett ápolónője) vezetésével.

A rochesteri Mayo Klinika épületegyüttese is egyre bővült. A történelmi St.Marys’s és a Metodista Kórház valamint a Plummer Épület mellé új épületszárnyak, a járóbetegellátó modern Mayo Épület (1952) és egy kommunikációs csomópontként működő központi épület, a Gonda Building (2001) épült fel. A Gonda új elemet vitt a betegellátásba, a betegoktató és -kutató centrumokkal a betegeket saját betegségük ellátásába, kutatásába vonták be, s lehetőséget adtak a kutatás fejlesztésében való részvételre is (gyógyszervizsgálatok, kontrol vérdonorok). Ezzel egyidejűleg megkezdődött a betegek bevonása a Mayo pénzügyi gazdálkodásába, a hálás betegek kisebb-nagyobb összegeket adományozhatnak illetve adójuk egy részét a Mayo Klinika részére utalhatják.

A Mayo Klinika köré ma már egy egész egészségügyi rendszer épül (Mayo Clinic Health System), mely egyre növekvő adminisztrációt, nemzetközi adminisztrációt és rendkívül jó és széleskörű PR tevékenységet igényel. A Klinika kinőtte a rochesteri kereteket (1980-as évek), új kampuszokat nyitott Floridában (Jacksonville), majd Arizonában (Phoenix és Scottsdale) és kiépült a Mayo Egészségügyi Hálózata is 31 centrummal, az Államokon kívül Mayo Centrum nyílt Mexikóban és Puerto Ricoban.    

Az egészségügyi ellátó rendszer köré pedig az azt ellátó szálloda-, étterem- és üzlethálózat, transzportszolgálat fejlődött, s folytathatnánk a sort, mely tevékenységek már a társadalom más rétegeit is érintik. Érdekességként említjük, hogy a történelmi Kahler Inn hotellánc tulajdonosának lányát éppen a Nobel díjas dr Hench vette feleségül.
Keresztyén templomok, muzlim és hindu imahelyek jöttek létre, nem csoda, hisz már a sebesült ellátásban id. dr William Mayo munkáját is ferencesrendi apáca (Mother Alfréda), majd apácák segítették.

Ma Rochester város 140 000 lakost számlál, ebből 35 000-en a Mayo Klinika személyzetéhez tartoznak. A klinikán egyébként 2 000 orvos dolgozik.  
A rochesteri Mayo Klinika éves betegforgalma 1 millió járóbeteg, a St. Mary’s 1700-, a Methodist Hospital 680 betegággyal működik.