Ismét az Amerikai Reumatológiai Kongresszuson

2023.01.07.

A Covid 2 éve után ismételten személyesen vehettem részt az Amerikai Reumatológiai Kongresszuson...


2022 novemberében a Amerikai Reumatológiai Kongresszust (ACR) a keleti part Pennsylvania államának fővárosában, az amerikai függetlenség bölcsőjének tekintett Philadelphiában rendezték meg.

Bár a függetlenségi harc a gazdaságilag erősebb Bostonból indult, de a quekereket befogadó Philadelphia átvette a politikai vezetést. Eredetileg 13 brit kolónia részvételével gyűltek össze a honatyák, vitatták meg és írták alá a  Thomas Jefferson által megfogalmazott Függetlenségi Nyilatkozatot. A több mint 10 éven át tartó Függetlenségi Háborút George Washington vezette győzelemre, akit később az USA első elnökévé is választottak. A függetlenség kivívásában, a „háttér” munkában, mind nemzeti mind nemzetközi színtéren kulcsszerepet játszott Benjamin Franklin, aki a város „szülöttje”, s akire ma minden Philly állampolgár rendkívül büszke. B. Franklin nemcsak kiváló politikus és diplomata volt, pl. Pennsylvania franciaországi nagykövete, hanem az eredeti nyomdász végzettség alapján nyomdát alapított, helyi és regionális újságokat szerkesztett és kiadott, megalapította a philadelphiai könyvtárat, hozzájárult a pennsylvaniai egyetem és a kórház megalapításához, Tűzoltóságot szervezett majd a villámhárító feltalálásával a korabeli tűzvészek megelőzését tette lehetővé. 

A philadelphiai Városháza tetején William Penn szobra áll, ő telepítette le Pennsylvania területén az Angliában nemkívánatos quekereket (speciális vallási szekta), innen az állam neve. Egy időben a Penn szobornál magasabb épületet nem engedélyeztek. A város tengelyét a Market St. adja, a 5-6. utca magasságában találhatóak a Függetlenségi Harc jelentős pirostéglás épületei, az Asztalos Cég Székháza, mely otthont adott a tárgyalásokhoz, az Independence Hall, ahol aláírták a nyilatkozatot, a későbbi Elnöki Palota és itt tekinthetjük meg a szabadságot kihirdető Liberty Bell-t, melynek fémötvözete  harmadjára is megrepedt. A 13. utca magasságában a Market streeten található az egykori központi pályaudvar, a Reading Terminal, melynek hatalmas csarnokában található – a Hard Rock Cafe, a Fashion District, a Marriott hotel és a híres piac  mellett - a Pennsylvania Kongresszusi Központ, mely az ACR színhelyéül szolgált.     

 

A Covid Pandémia 2 éve után az ACR 2022 volt az első, részben személyes megjelenéssel (hibrid  formában) rendezett ACR Convergence. A Convergence elnevezés a Pandémia alatt született, a reumatológus szakemberek összetartozását jelenti, közös célokkal és együttes munkával.

Az ACR Convergence az év elsőszámú reumatológiai eseménye, naprakész tudományos és gyakorlati vonatkozású ismeretanyaggal. A philadelphiai program széles kínálatot nyújtott nemcsak a klinikusoknak, hanem a reumatológiai oktatásban, kutatásban dolgozóknak, hazai és külföldi szakembereknek egyaránt. Több mint 200 tudományos ülés hangzott el, melynek többségét élőben is közvetítették azon részvevők számára, akik nem tudtak személyesen ott lenni. A legújabb kutatási eredményeket ismertető plenáris ülések, betegség- és módszer fókuszált előadások mellett teljesen új „Gondolatébresztő” 5 perces poszter ismertetők (Ignite Talks), Közösségi találkozók szerepeltek a programban. A hibrid forma számos virtuális oktató és hálózatépítő lehetőséget kínált.

Lehetett élőben kérdezni, a nagy érdeklődést kiváltó prezentációk körüli csoportosulásokhoz csatlakozni, lehetett az innovatív gyógyszerekről tájékozódni a hatalmas Kiállító Csarnokban és közvetlen intim beszélgetéseket folytatni egy-egy kisebb témában. Jó minőségű virtuális közvetítés tette lehetővé a távollévők valós időben történő részvételét.

A kongresszus alkalmat adott arra, hogy kollegáinkkal, barátainkkal újra személyesen is találkozhassunk, mely a személyes megjelenésnek kétségtelen a legnagyobb érdeme volt. Nekem is újra alkalmam nyílt a nemzetközi PMR/GCA kutatócsoport tagjaival találkozni, ismételten beszélhettem a Mayo Klinika reumatológus professzorával és az európai PMR/GCA iskola megteremtőjével. Részt vettem a PMR Ülésen és megvitathattam a legújabb terápiás és diagnosztikus képalkotó kérdéseket.   

A Megnyitó Ülésen a NY Times bestseller írója és orvosa, A. Verghese Az orvos, a beteg és heroizmus természete az orvostudományban” címmel tartott nagyszerű előadást. Egyéb nagy érdeklődést kiváltó előadások szóltak a COVID generálta egészségügyi problémákról, a munkaerőhiányról és a közösségi média okozta zavarokról. Egyike a legérdekesebb üléseknek a telemedicináról szólt, stabil állapot esetén ez jól alkalmazható, míg akutan felmerülő kérdésekben a személyes vizit nélkülözhetetlen. További előadások szóltak áttörést jelentő klinikai eredményekről, az új terápiákról, alapkutatásoktól a kockázati tényezőket és a  kimenetelt elemző populációs gyógyszervizsgálatokig.

 

Mivel annyi minden zajlott egyszerre egyidőben, nem lehetett rosszul tervezni. „Minél többet válasszatok. Tervezzetek előre, aztán változtassátok meg. Üljetek le előadásokat meghallgatni, aztán menjetek körbe és nézzétek meg az 5-perces posztereket, látogassátok meg a kiállítókat, beszélgessetek barátokkal, kollégákkal egy kávé v. egy kedvenc szendvics mellett, és egyetek egy jót valamelyik aranyérmes Philly étterembem” - javasolta az ACR leköszönő elnöke,  Kenneth Saag a részvevőknek. Ezek azok a dolgok, amik felejthetetlenné tesznek egy személyes reumatológiai találkozót.

Nagyon öröm számomra, h. részt vehettem ezen az első, megújult, személyes hidrid ACR találkozón, sokat tanultam, találkozhattam barátokkal és képet nyerhettem Philadelphiáról, a testvéri szeretet városáról.